En diskussionshandledning till böcker i kategorin Essä, debatt och fakta finns här:
Rebecca Solnit, Hopp (2004) (E-bok, Inbunden)
För att orka fortsätta kämpa, menar Solnit, måste vi erkänna de enorma framsteg som gjorts tack vare enskilda personers engagemang, men också lära oss leva med att framtiden är osäker och att de direkta följderna av vårt handlande inte alltid är uppenbara. Hopp kräver handling och handling hopp och nu behövs denna samverkan mer än någonsin. Hopp är en lovsång till politiskt engagemang och ”den ultimata guiden till hur du inte ger upp om världen utan fortsätter kämpa”. Den tar upp berättelsernas makt och de senaste 50 årens aktivistiska historia och vill ge en ny syn på hur förändringar skapas.
Nyckelord: klimat, aktivism, hopp, framtid
Johan Ehrenberg, Hoppet för klimatet. Så enkelt räddar vi världen (E-bok & ljudbok, 2019)
Det här är en bok om hopp. Om den rena och fina värld vi kan lämna över till våra barnbarn. Jo, jag är full av hopp. Varje dag ser jag tecken på att vi närmar oss brytpunkten. Du vet, det där läget då trenden vänder, då det goda blir det självklara och skammen är det enda som finns kvar för de som inte agerar. Jag skriver alltså en bok om hopp i en tid när nästan alla texter och utredningar om framtiden handlar om förtvivlan. Förklaringen är enkel.
Det är du som är hoppet. Att du över huvud taget intresserar dig för den här boken är ett enkelt bevis i sig. Alla kan nämligen rädda världen.
Nyckelord: Hopp, framtid, tillsammans, rättvisa, solel
Naturskyddsföreningen, Oskar Sonn Lindell, Marit Larsdotter, Omtänk (E-bok, 2016)
Genom historien har människan gång på gång engagerat sig i olika gröna rörelser. I dag befinner vi oss mitt i formandet av en ny grön våg. På en lång rad områden – kollektivåkning och cykling, ekologisk och vegetarisk mat, återvinningskonsumtion … – beter sig unga redan miljöbättre än de som styr samhället i dag. Men många går längre än så: de omvandlar sin passiva oro för miljöhoten till ett aktivt förändringsarbete – genom uppfinningar, idéer, aktivism och företagande. I boken möter du nio personer som alla är en del av den nya gröna vågen. Nytänkare som både tar ansvar för miljönoch bidrar till att skapa nya system och ramar som är smartare, bättre, snyggare, bekvämare eller effektivare än de vi har i dag.
Nyckelord: Nytänkande, omställning, personliga historier
Naturskyddsföreningen, Johanna Stål, Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv (E-bok, 2018)
Frågan om vår planets framtid kan kännas överväldigande stor och obehaglig. Finns det egentligen något man kan göra som enskild individ? Ja, massor! Det får vi lära oss i den här boken som är Naturskyddsföreningens stora guide till att leva ett mer hållbart liv. Även om man som ensam person inte kan rädda klimatet finns det en hel del små saker som var och en kan göra i sin vardag och många sätt att påverka företag, politiker och andra makthavare att ta sitt ansvar.
Nyckelord: ansvar, handling, omställning
Pär Holmgren, Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till (E-bok, 2014)
Varför gör vi inte det vi egentligen vet att vi måste göra? Varför stannar vi kvar i ett system som sakta men säkert försämrar förutsättningarna för liv på jorden, som förstör allas vår framtid?
Vi har fortfarande möjligheten att i framtiden kunna säga att vi gjorde så mycket som möjligt. Men vi måste börja – nu!
Nyckelord: handling, omställning, framtid, klimat, Är det nu det vänder?
Stefan Einhorn, Konsten att göra skillnad: en liten bok om vårt stora ansvar (E-bok och pocket, 2018)
Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket är mitt ansvar för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss, skriver Stefan Einhorn i sin angelägna bok Konsten att göra skillnad.
Vi står vid ett vägskäl mellan chansen till en fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop. Stefan Einhorn balanserar mellan oro och optimism då han resonerar kring möjligheterna och farorna för vår värld och de mänskliga egenskaper som förenar oss och de som drar oss åt olika håll.
Nyckelord: vid vägskälet, ansvar, framtid
Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson, Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft (Ljudbok, inbunden, 2019)
Från klimatångest till engagemang och handlingskraft med hjälp av experter, hårda siffror och inspiration visar författarna hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv. Den utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning. Här finns bland annat kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn, och varje läsare kan hitta sin startposition och se vilka steg som gör störst skillnad.
Nyckelord: handling, tips, omställning, framtid
Andreas Malm, Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent (E-bok, 2012)
Du kanske trodde att du vid det här laget visste tillräckligt om klimatfrågan och de utmaningar vi står inför. När du har läst Andreas Malms omvälvande berättelse om livets uppkomst och hotet mot allt liv på planeten jorden kommer du att inse att frågan är akut.
Nyckelord: omställning nu-nu, kritik!
Naomi Klein, Det här förändrar allt (E-bok och pocket, 2015)
Världen går mot sin undergång och väldigt lite görs för att försöka undvika katastrofen. I denna bok försöker Naomi Klein ta reda på varför. Och hon gör det genom att beskriva världen precis som den är just nu: vilka är det som bestämmer, vad bestämmer de och vad är de ute efter.
Nyckelord: klimat, ekonomisk politik, kritisk analys, hopp, framtid
Naomi Klein, I lågor: ett brandtal för världen för en green new deal (E-bok, 2020)
Vad står på spel om vi väljer att bortse från den brinnande miljöfrågan?
I en blandning av nyskrivna texter och tidigare artiklar analyserar Klein konflikten mellan ekologiskt tänkande och vår tids leva i nuet-mantra. Men framför allt betonar hon hur vi fortfarande har en möjlighet att anta den utmaning som klimatkrisen utgör. Bara om vi är villiga att förändra de system som konstant bidrar till den.
Nyckelord: klimat, ekonomisk politik, kritisk analys, hopp, framtid, new green deal
Beredskap, klimatkris, prepping
Lars och Lena Wilderäng, Är du förberedd? (E-bok, 2019)
Är du förberedd? går metodiskt igenom alla delar du behöver kunskap inom. Lars och Lena utgår från den vedertagna tre-regeln: tre sekunder utan hopp, tre minuter utan syre, tre timmar utan skydd, tre dagar utan vatten och hygien, tre veckor utan mat och tre månader utan medicin. Du får b.la. lära dig att kontrollera ditt psyke under en pågående kris, sjövett, vad man gör om man gått vilse, brandsäkra hemmet och släcka bränder, att odla din egen mat och hur man bygger livsnödvändiga saker som dusch, toalett och provisoriska vind- och väderskydd. Du får också hjälp med att prioritera vilka delar du ska sätta om i praktiken. Är du förberedd? kan användas både som verktygsbok, kunskapskälla och inspiration men författarna vill att ”prepping” ska upphöra att existera som begrepp, och ersättas med vad de menar är ”sunt förnuft”.
Nyckelord: beredskap, kris, prepping
Geijer Herman, Överlev katastrofen: 12 sätt att förbereda dig (E-bok, 2017)
I Överlev katastrofen: 12 sätt att förbereda dig djupdyker zombieöverlevnadsexperten och folkbildaren Herman Geijer i vad vi faktiskt kan göra för att öka våra chanser att överleva när en katastrof eller bara något helt oväntat inträffar.
En svensk populärvetenskaplig bok som inte bara handlar om överlevnadstekniker och bushcraft utan också fokuserar på hur människan fungerar och vad vi kan göra för att förbereda oss mentalt och öka våra chanser att klara en kris.
Nyckelord: beredskap, kris, prepping
Anna-Maria Stawreberg, Prepping : att hoppas på det bästa (E-bok, ljudbok, häftad, 2017)
I boken får vi möta ett antal svenska preppare som delar med sig av hur de går till väga för att vara förberedda vid alla typer av katastrofer. Det är kvinnan som jobbar på UD, ensamstående mamman som preppar med barnen, pensionären som blir alltmer självförsörjande på sin odling och paret som lagrat 400 liter vatten i sin lägenhet. Men boken är också en praktisk handbok med en mängd värdefulla tips på hur man överlever, håller värmen, lagrar vatten eller klarar sig mentalt i en kris.
Nyckelord: beredskap, kris, prepping