Skönlitteratur: klimat och framtid

En diskussionshandledning till böcker i kategorin Skönlitteratur: klimat och framtid finns här:

Maja Lunde, Binas historia (E-bok, ljudbok och pocket, 2017)
Tre berättelser ur olika tidsåldrar vävs ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad.  
Berättelserna beskriver det sköra bandet mellan bi, människa och natur, och vad som skulle kunna hända om världens bin till slut försvann och det är tre olika berättelser med många trådar och band emellan.
Nyckelord: bin, överlevnad, historisk utveckling, dystopi, framtid, hopp

Maja Lunde, Blå  (E-bok, ljudbok och pocket, 2019)
En dystopisk roman som utspelar sig både nu och i framtiden och är andra delen i en planerad trilogi.
Nyckelord: cli-fi, hav, flyktingberättelser, föroreningar

Margaret Atwood, Oryx och Crake (E-bok och pocket, 2013)
Första delen i Atwoods Maddaddam-trilogi gestaltar en nära framtid där både samhälle och naturen exploaterats till sin yttersta gräns, där människorna tappat kontrollen över den tekniska utvecklingen och där en lika genial och galen vetenskapsman beslutar sig för att göra en ’omstart’. Atwood utforskar den skrämmande frågan om vart är vi på väg? 
Med sitt fantastiska språk, sitt skarpa intellekt och sin svarta humor leder Atwood läsaren in i en värld som är allt annat än hjältemodiga, en bisarr men helt trovärdig värld befolkad av gestalter som fortsätter att leva i läsarens huvud långt efter att man lagt ifrån sig boken.
Del två tre i trilogin (Year of the flood) och (Maddaddam) finns som e-böcker och som pocket på engelska)
Nyckelord: omstart, cli-fi, dystopi, spekulativ fiktion, framtid

Hanna Rut Carlsson, Sista hösten i Legoland (E-bok, 2019)
Det är den allra sista hösten, men ingen tycks lägga märke till det. Människorna i Köpenhamn vill bara leka och har slutat tro på något annat än sig själva. De märker inte ens att själva grunden som allting vilar på är på väg att försvinna. Tre orakel är på plats för att varna dem, men det är svårt att få någon att lyssna. En berättelse om hybris och annalkande katastrof, men också om några människor som söker efter mening mitt i undergången.
Nyckelord: framtid, vad vi förlorar, livets mening, framtid

Amanda Svensson, Ett system så magnifikt att det bländar (E-bok, ljudbok och pocket, 2020)
En roman om klimatkris och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.
Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons roman är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.
Nyckelord: värden, familj, klimat

Olga Tokarczuk, Styr din plog över de dödas ben, (översättning Jan Henrik Swahn) (E-bok och pocket, 2010)
En berättelse som ser ut som en kriminalroman men lika gärna kan läsas som en omvärldsanalys och kritik mot den värld vi lever i där djuren är bihang och människan dess självklara herre. Huvudpersonen är en äldre kvinna bosatt i en liten by i Sudeterna som med hjälp av astrologi försöker lösa en mystisk mordvåg riktad mot traktens jägare. En av den nobelprisade Tokarczuks myllrande och eftertänksamma böcker som har mycket att bidra med till en diskussion om människans förhållande till sin omgivning.
Nyckelord: vegetarian, djur, filosofisk, omförhandling av relationer 

Hanna Landahl, Ljuskällan (E-bok, ljud-bok, 2020) 
Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. I alla fall så tycker Staffan det, men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva? Ljuskällan är ett träffsäkert samtidsdrama som handlar om att flytta till den röda stugan för att ställa om, men också om hur svårt det är att göra rätt. 
Nyckelord: feelgood med en twist, ekoby, familjedrama, klimat

Lyra Koli, Allting växer (E-bok, pocket 2019)
Efter klimatkatastrofer och världskrig har Förenta Nationerna förtätats till en klimatkontrollerad zon. Här lever människor det goda livet bland blomstrande takträdgårdar, VR-miljöer och kroppsintegrerade teknologier. Jossi, nygift och nyutexaminerad konstnär, borde egentligen vara lycklig – men så är det så klart inte. Romanen har liknats vid Karin Boyes Kallocain och Aldous Huxleys Du sköna nya värld.